Opslag uitbreiden via SD-kaart (Android)

Tekort aan opslag op uw smartphone of tablet? Sommige Android-apparaten zijn uit te breiden met een extra geheugenkaartje.

De opslagruimte is op sommige tablets of smartphones beperkt. Android, het besturingssysteem, snoept sowieso al een paar gigabyte op. Installeer vervolgens een paar apps, sla enthousiast aan het fotograferen met het toestel en binnen de kortste keren is het geheugen vol. Bij de duurdere modellen, met 64 of 128 GB opslagruimte, gebeurt dat niet zo snel. Maar wie het met 4, 8 of 16 GB moet doen, herkent het probleem ongetwijfeld.

Geheugen uitbreiden met SD-kaart

Het geheugen van Android-toestellen kan meestal worden uitgebreid via een SD-kaart. Controleer eerst of er in uw toestel ruimte is voor een SD-kaart. Dit is op te zoeken in de handleiding, of neem een kijkje in het apparaat.

De meest directe manier is om uw toestel erbij te pakken. Meestal is de plek voor een SD-kaart naast de simkaart, maar sommige toestellen hebben een aparte lade voor extra geheugen. Deze lade(s) zit(ten) aan de bovenkant of zijkant van uw apparaat en ziet er ongeveer zo uit:

  • Zet uw smartphone of tablet uit.

  • Open het laatje van de simkaart door een pin in het gaatje te drukken. Dit kan met de simkaartpin die bij het toestel is geleverd, maar met het uiteinde van een paperclip of oorbel werkt ook.

  • Het laatje komt los. Trek het uit het toestel om te zien of er plek is voor extra geheugen.

Welke SD-kaart?

Ondersteunt uw apparaat een SD-kaart, schaf er dan een aan. Let er goed op dat deze in het toestel past, er zijn namelijk verschillende maten; SD, mini-SD en micro-SD. Wikipedia houdt een overzicht van de verschillende formaten en hun afmetingen bij op https://nl.wikipedia.org/wiki/SD-kaart. Neem zo nodig de smartphone mee naar de winkel en laat daar de SD-kaart in het toestel plaatsen.

Werken met uitgebreid geheugen

Google, de ontwikkelaar van Android, is niet echt enthousiast over uitbreidbaar geheugen. Dat heeft gevolgen gehad voor de manier waarop Android omgaat met SD-kaarten. Houd met een aantal beperkingen rekening. Zo kunnen niet alle apps worden overgezet naar de SD-kaart. Standaardapps van Google bijvoorbeeld niet. Maar ook voor andere apps kan dit gelden. De ontwikkelaar van de app moet namelijk aangeven of het is toegestaan een app op SD-kaart op te slaan.

Nadat de SD-kaart in het toestel is gestopt, verschijnt op het scherm de vraag hoe u het kaartje wilt gebruiken. Kies in dat geval voor Interne opslag. De kaart wordt vervolgens geformatteerd en gekoppeld aan de telefoon. Apps, foto’s en documenten die dat toelaten worden voortaan opgeslagen op de kaart.

Het is daarnaast mogelijk handmatig apps en data over te zetten naar de SD-kaart. Deze optie verschijnt alleen bij apps waarbij dat mogelijk is. Het werkt op de volgende manier:

  • Tik op de app Instellingen.

  • Veeg wat naar beneden en tik op Apps.

  • Tik op de app die u wilt overzetten.

  • Tik op Opslagruimte of Opslag.

  • Tik onder ‘Gebruikte opslag’ of ‘Opslag gebruikt’ op Wijzigen. Als dit niet zichtbaar is, kunt u de app niet verplaatsen.

  • Tik op SD-kaart of op de naam die uw SD-kaart heeft, bij ons is dat bijvoorbeeld ‘SeniorWeb’..

De app wordt overgezet naar de kaart.