Onderstaande tekst is samen met de brandweer opgesteld en op woensdag 22 juni 2022 geverifieerd.
Wat moet je nog meer weten
Brandweer aanrijd tijd en actie:
- De brandweer is na een alarm binnen 5 -8 minuten met meerdere brandweereenheden aanwezig.
- De brandweer neemt direct de situatie op, en zal onmiddellijk starten met de evacuatie van mensen uit de woningen en uit de trapportalen.
- De brandweer schat de situatie in, en zal, indien nodig, extra brandweereenheden opgeroepen. Afwegingen daarvoor zijn, het aantal mensen die in veiligheid gebracht moeten worden, alsmede de grootte van de brand.
Wat te doen als er brand ontstaat:
- Zorg er voor dat je altijd weet waar de vluchtroutes zijn.
- Het vluchtplan van jouw verdieping staat altijd in de buurt of tegenover de liftdeuren.
- Ben je in de buurt van de ontstane brand, bel dan direct 112 en meld de locatie het gebouw en de verdieping.
- Blijf in de woning als de brand niet in jouw woning is. Houdt de deuren gesloten om rook buiten te houden. De brandweer is binnen 8 minuten ter plekke en begint direct met de evacuatie.
- Is de brand in jouw woning, ga via jouw vluchtplan naar buiten. Bel 112
- In alle andere gevallen blijf in je woning of op je balkon tot de brandweer je komt evacueren.
Brandveiligheidseisen
- Om vluchtroutes veilig en toegankelijk te houden, is het noodzakelijk dat er geen obstakels in de gangen staan zoals b.v.: fietsen, scootmobielen en winkelwagentjes.
- Zorg ervoor dat deuren (die automatische sluiten bij brandalarm) niet geblokkeerd zijn.
- Zorg ervoor dat er geen auto’s in de poort naar het achtergelegen parkeerterrein van gebouw 1 staan. De brandweer kan dan niet, of slechts met vertraging, met het blusmaterieel achter dit gebouw komen, bovendien loop je het risico op een bekeuring. Het is namelijk in de gemeente Rotterdam verboden op de stoep te parkeren.
Rookmelders
Sinds 2003 zijn woningcorporaties verplicht de woningen te voorzien van een rookmelder. Deze hoeft echter niet op een centraal brandmeldsysteem te zijn aangesloten.
- Rookmelders in de woningen zijn niet aangesloten op de brandmeldinstallatie van de gebouwen.
- Test regelmatig je brandalarm in huis op werking door de testknop in te drukken. Gebruik hiervoor een wandelstok, bezem steel o.i.d.
- Kijk op of in de rookmelder, of de houdbaarheidsdatum nog niet is overschreden. Dit staat in het apparaat aangegeven.
- Als je de test en/of de houdbaarheidsdatum check niet zelf kan uitvoeren, vraag het dan aan de huismeester.
- Voor mensen met hoorapparaten, die deze ‘s nachts niet dragen, en dus het brandalarm niet kunnen horen, is het mogelijk om via de WMO in aanmerking komen voor een trilplaat onder het kussen en/of flitsapparatuur. De trilplaat en/of het flitsalarm moet, bij installatie in de woning, aan het brandalarm gekoppeld worden.
Koolmonoxide melder
- Koolmonoxide is een dodelijk gas wat je niet ruikt en dus ook niet opmerkt.
- Omdat we hier iedere woning apart verwarmen met gas, en de apparatuur in uitzonderlijke gevallen koolmonoxide kan veroorzaken, is het verstandig om een koolmonoxide melder in de hal te plaatsen.
- Koolmonoxide gas is zwaarder dan lucht. Daarom is het verstandig om de melder niet meer dan 1.20 meter hoogte van de vloer te plaatsen.